Hoppa till innehållet

Teckenspråkskurser på distans vår 2025

Teckenspråkskurser på distans vår 2025 – Fullbokat! Möjlighet till reservplatser

Kurslängd: Hösttermin 15 veckor, Vårtermin 15 veckor. Studierna ligger på kvartsfart (25%) vilket motsvarar ca 9 timmar distansstudier i veckan, samt två obligatoriska fysiska träffar på skolan.  

Målgrupp: För dig som är helt ny och vill lära dig teckenspråkets grunder, men också för dig som har viss förkunskap och vill utveckla ditt teckenspråk. Därför erbjuder vi kursen på två olika nivåer.

A-kurs: För dig som är nybörjare utan förkunskaper

B-kurs: Fortsättningskurs för dig som redan kan handalfabetet, kan en del vardagsfraser, kan kommunicera om vardagliga ämnen på en enkel nivå, samt har viss kunskap gällande teckenspråkets grammatik.

Kursinnehåll:
A-kurs: Grundläggande grammatik för det svenska teckenspråket. Du får börja bygga upp ditt teckenförråd med vardagliga fraser och tecken som är relevanta för din närmiljö som ex samhälle, hushåll, familj osv. Vid kursens avslut kan du föra enkla dialoger på teckenspråk, samt prata om dig själv och din närmiljö. Du kommer kunna handalfabetet samt siffror, samt att du kommer få med dig verktyg hur du upprätthåller och utvecklar dina nya kunskaper efter kursens slut. Nytt från och med hösten 2024 är att distanskursen också innehåller inslag av dövstudier, där du får lära dig mer om dövvärlden samt dess kultur och teckenspråkets historia.

B-kurs: Fördjupning i den grundläggande grammatiken för det svenska teckenspråket. Du fortsätter att bygga upp ditt teckenförråd och vi börjar titta bortom den direkta närmiljön. Du får möjligheten att finslipa dina färdigheter och mer fokus läggs på teckenspråkets egna drag så som idiomatiska uttryck samt genuina tecken. Mer fokus läggs också på de visuella aspekterna av språket så som att uttrycka sig visuellt, ta roller samt uttrycka sig mer avbildande. Nytt från och med hösten 2024 är att distanskursen också innehåller inslag av dövstudier, där du får lära dig mer om dövvärlden samt dess kultur och teckenspråkets historia.

Studiestruktur:
Kursen är förlagd på distansstudier, dock ingår två obligatoriska fysiska träffar då vi träffas på skolan. Dessa är planerade vid kursstart och kursavslut. Träffarna är 2 dagar á 8 timmar (+ 4 timmar vid uppstart för kursgenomgång).  Under de fysiska träffarna följer ni skolans studieupplägg och har lärarledda lektionen kl. 08.30-16.00. Ni får möjligheten att träffa flera lärare på plats, träffa era kurskamrater samt ta del av skolans teckenspråkiga studiemiljö.

Under distansstudierna jobbar du på egen hand. En gång i veckan erbjuds frivillig föreläsning/lektion med lärare via Zoom. Vid föreläsningen/lektionen går man igenom veckans teori, samt ger deltagarna möjlighet att ställa frågor med direkt återkoppling.

Lärarna finns tillgänglig via Teams under kursen samt återkopplar med feedback kontinuerligt under kursens gång.

Övrig information

  • A-kursen sker på både talad svenska och teckenspråk. Undervisningen sker till största del på talad svenska, undantag är på de fysiska träffarna. Då förekommer både talad svenska samt teckenspråk.
  • B-kursen sker på teckenspråk. Vissa undantag kan förekomma exempelvis vid uppstart av kursen.
  • För att genomföra kursen krävs det att du har en fungerande dator, en fungerande webbkamera samt stabil internetuppkoppling.

Har du behov av tolk under de fysiska träffarna är det din skyldighet att meddela skolan detta för att vi ska kunna erbjuda rätt tolk vid rätt tillfälle.

Vårtermin 2025:

Uppstartsträff: Söndag 9 februari 2025 – 11 februari 2025
Söndag: kl. 16.00-20.00, genomgång av kursinformation och studieupplägg, teknik och våra digitala plattformar. Måndag-tisdag: kl. 08.30-16.00, undervisning på skolan.

Avslutningsträff: Måndag 19 maj – tisdag 20 maj 2025.
Måndag-tisdag: kl. 08.30-16.00, undervisning på skolan.

Boende under de fysiska träffarna
För dig som läser kursen finns möjlighet att boka boende hos oss på Västanvik under de fysiska träffarna. Du får då bo på ett av våra studentboenden / gästhem i enkelrum eller dubbelrum. Detta ger dig en stor möjlighet att fullt ut ta del av vår teckenspråkiga miljö och lära dig mer om teckenspråk och döva. På skolan finns restaurang där du kan äta frukost samt lunch, samt får möjlighet att plocka med dig matlåda till middag. På skolområdet finns gym, bastu, yogarum, fritidsutrustning samt idrottshall som du får tillgång till under din vistelse på skolan. Självklart har skolan också ett wifi som du kan koppla upp dig till både i skolan och på boendet.
Tillgång till rummen på söndagskväll efter kl. 17.00

Kostnader
Kursen är avgiftsfri, däremot tillkommer en kostnad på ca 350 kr för licens till GoReact, en av de plattformar vi använder. Denna licens köper du själv när ni är på plats på skolan vid uppstartsträffen.  Kursen använder sig inte av någon extern kurslitteratur. Det tillkommer även kostnader för kost och fika under de fysiska träffarna.

Du får tillgång till Office 365, wifi på skolan och olycksfallsförsäkring.


Kostnad för externat och internat under de fysiska träffarna: 
Kostnaden för kost vid de fysiska platsträffarna är obligatorisk * och går inte att välja bort.

Externat
Kostnad för kost: 500 kr för fika fm & em och lunch för 2 dagar. *

Internat
Kostnad för kost: 640 kr för frukost, fika fm & em och lunch för 2 dagar.  *
Kostnad för logi är per träff. Sängkläder och handdukar ingår.
Dubbelrum: 600 kr per person per natt. Enkelrumstillägg: 230 kr per person per natt.

Det finns möjligt att köpa söndag fika och måndag middag.